Švicarski hljeb


Švicarski hljeb sa raženim i pšeničnim brašnom, raženom i sojinom prekrupom, sjemenkama suncokreta i lana, raženim sladom i pšeničnom klicom. Posjeduje značajna nutritivna svojstva: sadrži ugljikohidrate, proteine, minerale (željezo, fosfor, kalcij), vitamine (skupine B i E). Bogat je vlaknima, lizinom, luteinom, tiaminom, riboflavinom i Omega-3 mastima. Osim minimalnih količina glutena, čisti organizam, djeluje okrepljujuće, sprječava bolesti crijeva i sklerozu, potiče cirkulaciju i usporava starenje krvnih žila. Dodatno ima nisku energetsku vrijednost 858,6 kJ/205,21 kcal. Osim zamamno zdravog okusa, dobro je znati da Švicarski hljeb obiluje složenim ugljikohidratima te prehrambenim vlakanima i kao primjer biološkog hljeba izdašan je sa punoćom okusa i začuđujućom svježinom.

Pravimo ga u dvije veličine: Švicarski veliki hljeb od 680g. i Švicarski mali hljeb od 350g.

 

Sastav:

Pšenično brašno T500, T850, raževo brašno, voda, kiselo tijesto,sojina krupica, sjeme suncokreta, zobene pahuljice, sjeme lana, kukuruzna krupica, gluten, raževa slad, so,, kvasac, prepržena raž, emulgator E472e, kalcium karbonat E170, antioksidansa (askorbinska kiselina), šećer i enzimi.

Nutritivne vrijednosti:

Bjelančevine. 8,42

Masti: 2,17

Ugljikohodrati: 38

Vlakna: 3,41

Minerali: 0,41

Energetska vrijednost: 205,21 kcal / 858,6 kJ